Onnellinen sattuma pelasti Porvoon Kesäteatterin kesän näytökset

Uusimaa 4.5.2024, Mika Laurila, Uusimaa-lehti ja Uusimaa-nettisivut https://www.uusimaa.fi/paikalliset/67386

Porvoon Kesäteatteri marssittaa loppukesästä Taidetehtaalle kavalkadin huippuesiintyjiä – ja luo samalla täysin uuden taiteenlajin.

Juha ja Satu Laitila puhuvat kahdestaan kuin Tupu, Hupu ja Lupu kolmistaan. Toisiaan täydentäen ja toisiaan täsmentäen. Siksi ei olekaan ihme, että loppukesän perinne, Porvoon Kesäteatterin huumoripitoinen esitys rakentuu tänä vuonna sekä avioliitosta että myytävistä ohjelmanumeroista.

Laitilat ovat olleet naimisissa 45 vuotta ja tehneet töitä yhdessä 35 vuotta.

– Olen kirjoittanut käsikirjoitukseen myös sen, kuinka me aikanaan tapasimme. Tämä on poikkeuksellista verhon raottamista, Juha sanoo.

Vieressä vaimo pyörittää päätään. Ymmällään mutta ystävällisesti.

Taidetehtaalle rakentuva ohjelmatoimisto antaa puitteet Juha Laitilan imitaatiolle: esiintymään voi tilata yhtälailla Jorma Uotisen kuin Donald Trumpin, Tarja Halosen kuin Sauli Niinistönkin.

Ohjelmatoimisto Naurattava Avioliitto, musiikillinen kulissikomedia, Porvoon Kesäteatteri 2024, esitykset 23.7. – 4.8.2024 Porvoon Taidetehtaan Ravintola Fabrikenissa

Lähellä oli, että koko Porvoon Kesäteatterin esitys olisi jäänyt tänä vuonna välistä. Aiempina vuosina esityspaikkana toiminut Taidetehtaan lämpiö kun ei olekaan nyt käytössä.

Laitilat olivat jo pitämässä välivuotta mutta sattuma puuttui keväällä peliin. Pelastus löytyi läheltä.

– Olemme todella kiitollisia Kai Kalliolle, Satu Laitila huokaa.

– Hän kertoi, että koska Ravintola Fabriken on heinäkuussa kiinni, saamme tehdä ”mitä haluamme”.

Idea hullunkurisesta ohjelmatoimistosta rakentui Juhan päähän hetkessä. Parin yön kuluttua olivat kohtaukset listattuna ja runko koossa. Nyt käsikirjoitus on käytännössä valmis.

– Mutta tietysti olemme nyt täydellisesti myöhässä, pariskunta toteaa.

Esityksiä on Ravintola Fabrikenissa luvassa yhteensä seitsemän kappaletta. Vierailevista esiintyjistä johtuen kaikki jokseenkin erilaisia. Pääosissa nähdään joka tapauksessa kaksi Laitilaa.

Kun ohjelmatoimisto tarjoaa kaikkea poliisikuorosta poliitikkoihin ja tangosta taikuuteen, on koko esitykselle vaikeaa asettaa määrettä. Siksi Sohvaperunat -televisio-ohjelmasta osan inspiraatiostaan saanut Juha Laitila on luonut uuden – itsestään selvän – genren:

– Musiikillinen kulissikomedia, hän tiivistää esitystavan maailman ensi-illan.

Vastaamme mielellämme

Onko mielessäsi kysymyksiä, lipputilaus tai terveisiä?

Ota yhteyttä